KPN

KPN start aanleg glasvezel Amsterdam in 2020

Glasvezel KPN Thuis Diensten

KPN begint in 2020 in Amsterdam met de aanleg van glasvezel. Het gaat hierbij om Fiber to the Home (FttH) aansluitingen die direct vanuit de straatkast in de wijk naar de woning lopen.

Eerder al kondigde KPN meerdere grote steden aan alwaar het glasvezel aanlegt of gaat aanleggen. Dit zijn bijvoorbeeld Zwolle, Apeldoorn, Nijmegen, Arnhem, Alkmaar en Den Haag. De komende periode zal KPN met meer aankondigingen komen waar het glasvezel zal gaan aanleggen.

KPN

Glasvezel in Amsterdam

KPN begint met de aanleg in de wijken Amsterdam-Buitenveldert (Noordelijk deel) en Amsterdam-Noord. Daarna zullen geleidelijk de andere wijken volgen. Halverwege volgend jaar zullen de eerste huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Op dit moment hebben ruim 90.000 huishoudens al een glasvezelaansluiting van KPN (Oosterparkbuurt, IJburg, Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp. Het aanleggen van glasvezel in een zeer grote stad als Amsterdam is zeer complex, hierom zal de aanleg wijk voor wijk, straat voor straat plaatsvinden.

Eén miljoen

Op dit moment heeft KPN al twee miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. Eind 2021 wilt KPN op ongeveer drie miljoen huishoudens zitten. KPN is op dit moment bezig in 65 gebieden met de uitrol van glasvezel.

Glasvezel uitrol in Nederland door KPN

KPN is de afgelopen jaren meerdere malen in opspraak gekomen doordat het, na de overname van Reggefiber, was gestopt met het grootschalig uitrollen van glasvezel. Vreemd genoeg lijkt KPN terug te zijn gekomen op deze beslissing nadat T-Mobile had aangekondigd, glasvezel uit te willen gaan rollen in Den Haag Segbroek. Sinds de aankondiging van concurrent Ziggo, dat het binnen één jaar tijd landelijk (waar Ziggo actief is) 1000Mbps (1Gbit) snelheden via de kabel gaat aanbieden, lijkt KPN helemaal de stimulans te hebben om flink te investeren in de aanleg van glasvezel.