KPN

KPN begint vanaf 2 maart 2020 met uitrol van 1Gbit/s-snelheid op glasvezel.

Glasvezel KPN Nieuws Thuis Diensten

KPNKPN introduceert vanaf maart 2020 internetsnelheden van 1Gbit per seconde op haar glasvezelnetwerk. De snelheden zullen stapsgewijs in grote gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en tientallen andere plaatsen worden doorgevoerd. Door het uitrollen in alleen al deze plaatsen, krijgen al zo’n 1,5 miljoen adressen een snellere glasvezelverbinding tot hun beschikking.

De internetsnelheid wordt verhoogd mede omdat ook de concurrentie niet stil zit. Zo biedt T-Mobile sinds kort al 1Gbit in gebieden waar T-Mobile de mogelijkheid heeft dit aan te bieden en is ook Ziggo inmiddels al druk bezig met de uitrol van 1Gbit.

Amsterdam

Eerder al kondigde KPN aan glasvezel massaal uit te gaan rollen, te beginnen in de gemeente Amsterdam alwaar minstens 1 miljoen adressen de beschikking gaan krijgen over glasvezel.

Ontwikkelingen

De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden allemaal mogelijk met glasvezel.

PON & GPON

De hogere snelheid is te danken aan het gebruik van pon. KPN maakte in februari bekend gpon, oftewel gigabit-capable passive optical network, te introduceren om 1Gbit/s te kunnen aanbieden. Dankzij het gebruik van gpon zijn de investeringskosten voor KPN flink gedaald en kan het nu wel gemakkelijker en sneller glasvezel uitrollen.

Let op: 1 Gigabit is op 2 maart 2020 niet meteen voor iedereen in Nederland beschikbaar. Gedurende het jaar wordt het op steeds meer plekken beschikbaar gemaakt.

Meer informatie valt te lezen in het artikel voor consumenten op de website van KPN alsmede dit persbericht.