ACM

Boetes voor KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone

KPN Mobiele Telefonie Nieuws T-Mobile Tele2 Telefoonproviders Vodafone

ACMTelecomproviders KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone hebben van de Autoriteit Consument & Markt boetes gekregen van tussen de 2,7 en 3,9 miljoen euro. De boetes waren al in September 2019 opgelegd maar providers trachtte via de rechter publicatie te voorkomen. De rechtbank heeft hier inmiddels uitspraak over gedaan en was het niet eens en stond publicatie hierom toe.

De boetes zijn opgelegd naar aanleiding van klachten die bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) binnenkwamen en uit eigen onderzoek. De klachten en de onderzoeken vonden plaats naar aanleiding van onjuiste of onvolledige informatie over het aanbod aan consumenten. Het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie valt onder oneerlijke handelspraktijken, welke bij wet verboden zijn. Eerder al waren de providers gewaarschuwd, enkele maanden na de waarschuwing bleken geen van de providers veranderingen te hebben doorgevoerd.

De geconstateerde fouten van de ACM waren na onderzoek en klachten;

  • KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone: Het niet duidelijk vermelden van eenmalige kosten bij de aanbieding van een abonnement, waardoor het aanbod goedkoper lijkt dan het in werkelijkheid is.
  • Tele2, T-Mobile : Het vermelden dat databundels voor gebruik ‘onbeperkt’ waren, terwijl dat niet zo was binnen de EU.
  • KPN: Bel- en sms-bundels als ‘onbeperkt’ aanbieden, terwijl er een maximum van 3000 belminuten/sms gold.
  • Vodafone: Een abonnement in combinatie met een toestel aanbieden tegen een prijs die alleen gold voor consumenten die al internetklant waren bij Ziggo. Als je dat niet was, kostte het abonnement 5 euro meer.

De boetes voor de providers waren als volgt;

Boete KPN € 3.473.500
Boete Tele2 € 2.715.000
Boete T-Mobile € 3.907.000
Boete Vodafone € 3.120.500

 

Alle genoemde providers hebben aangegeven, bezwaar te hebben ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tegen de opgelegde boetes.