Autoriteit Consument & Markt (ACM)

ACM geeft mobiele providers 4 weken om roaming in de EU op orde te krijgen

Mobiele Telefonie Nieuws Telefoonproviders

Autoriteit Consument & Markt (ACM)De Autoriteit Consument & Markt (ACM) spoort telecomproviders aan om mobiel internet in de Europese Unie (EU) dezelfde snelheid te geven als in Nederland, schrijft de toezichthouder dinsdag in een nieuwsbericht. Dit betekent dat gebruikers 4G-snelheden moeten kunnen gebruiken op plekken waar 4G beschikbaar is.

‘Roam like at home’ betekent dat de mobiele dienstverlening in andere EU-landen net zo goed moet zijn als in Nederland en dat telecombedrijven dus geen slechtere internetkwaliteit mogen aanbieden in het buitenland. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat een aantal aanbieders zich niet altijd aan deze regels houdt.

Mobiel internet is onmisbaar geworden in de samenleving, ook tijdens bijvoorbeeld vakantie in het buitenland. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetsnelheid (kwaliteit) aanbiedt dan in Nederland, terwijl dit eigenlijk wel beschikbaar is. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in HD-kwaliteit. We willen dat aanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken. Klanten betalen tenslotte voor 4G-diensten, maar kunnen daar vaak geen gebruik van maken.’

De ACM zegt dat het de providers heeft aangesproken op hun gedrag. De aanbieders hebben vier weken de tijd om hun beleid op orde te krijgen. Daarna kunnen sancties volgen, zoals boetes. De toezichthouder zegt dat het ‘voor de start van de voorjaarsvakantie’ wil dat aanbieders beter internet aanbieden in de EU.